高考英语 学英语,练听力,上29salon! 注册 登录
> 高考英语 > 高考英语试题 >  内容

2016年普通高等学校全国统一考试(四川卷)

所属教程:高考英语试题

浏览:

luyuna

2016年06月17日

随身学
扫描二维码方便学习和分享
绝密★启用前
2016年普通高等学校全国统一考试(四川卷)
英语
注意事项:
1. 本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。
2. 考生务必将自己的姓名、考生号填写在答题卡上。
3. 作答时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
4. 考试结束后.将本试卷和答题卡一并交回。
第I卷
第一部分听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5个小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从每题所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt?  
 A.£19.15.    B.£9.18.   C.£9.15.
答案是 C。

1.What will Lucy do at 11:30 tomorrow?
A. Go out for lunch.     B. See her dentist.     C. Visit a friend.
2. What is the weather like now?
A.It’s sunny.     B. It’s rainy.     C. It’s cloudy.
3.Why does the man talk to Dr. Simpson? 学.科.网
A.To make an apology.     B. To ask for help.     C. To discuss his studies.
4.How will the woman get back from the railway station?
5.What does Jenny decide to do first?
A.Look for a job.  B. Go on a trip.  D. Get an assistant.
第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
请听第6段材料,回答6、7题。
6. What time is it now?
A. 1:45.    B. 2:10.     C. 2:15.    
7. What will the man do?
A. Work on a project.
B. See Linda in the library.
C. Meet with Professor Smith. 
请听第7段材料,回答第8至10题。
8. What are the speakers talking about?
  A. Having guests this weekend.
  B. Going out for sightseeing.
C. Moving into a new house.
9. What is the relationship between the speakers?
A. Neighbors. B. Husband and wife. C. Host and visitor.
10. What will the man do tomorrow?
A. Work in his garden. B. Have a barbecue. C. Do some shopping.
请听第8段材料,回答第11至13题。
11.Where was the man born ?
A.In Philadelphia.B.In Springfield.C.In Kansas.
12.What did the man like doing when he was a child?
A. Drawing.         B. Traveling.         C. Reading.
13.What inspires the man most in his work?
A.Education.          B. Family love.         C. Nature
请听第9段材料,回答第14至17题。
14.Why is Dorothy going to Europe?
A.Toattend a training program.
B.Tocarry out some research.
C.To take a vacation.
15.How long will Dorothy stay in Europe?
A. A few days      B. Two weeks    C. Three months
16.What does Dorothy think of her apartment?
A.It’s expensive    B.It’s satisfactory.    C. It’s inconvenient
17.What does Bill offer to do for Dorothy?
A. Recommend her apartment.
B. Find a new apartment.
C. Take care of her apartment
请听第10段材料,回答第18至20题。
18. What are the tourists advised to do when touring London?
  A. Take their tour schedule.
  B. Watch out for the traffic.
C. Wear comfortable shoes.
19. What will the tourists do in fifteen minutes?
A. Meet the speaker.
  B. Go to their rooms.
C. Change some money.
20. Where probably is the speaker?
A. In a park.
  B. In a hotel.
C. In a shopping centre.
第二部分阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(共15小题每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
A
Basketball Statistician Help Wanted
The Athletic Department is looking for students to help assist staff during the Fall 2016, Winter 2016-17 and Spring 2017 semesters. Students in this position will be keeping live statistics during basketball games. Students must meet all of the following requirements:
l Good computer skills
l Available evenings and weekends
l Knowing basketball rules and statistics
Students interested in working for the Athletic Department should contact the Athletic Coordinator at their respective(各自的) campuses.  
TP/SS Athletic Coordinator, Michael Simone,240-567-1308
Rockville Athletic Coordinator, Jorge Zuniga,240-567-7589
Springfield Athletic coordinator, Gary Miller,240-567-2273
Germantown Athletic Coordinator, GavriChavan, 240-567-6915
21.When will the job start?
A .In May 2016B. In May 2017
C.In September 2016D. In September2017
22.Who is more likely to get the job?
A.Sam,English major ,member of the college basketball team
B.Judy,IT staff with night classes,children’s basketball team coach
C.Ted,computer major, basketball fan,free on evenings and weekends
D.Molly,part_time programmer,high school basketball player ,new mother
23.Whom should you contact if you want to apply for the job in Rockville?
A.MichaelB.JorgeC.GauriD.Gary
B
  If you could have one superpower, what would it be?
  Dreaming about whether you would want to read minds, see through walls, or have superhuman strength may sound silly, but it actually gets to the heart of what really matters in your life.
   Every day in our work, we are inspired by the people we meet doing extraordinary things to improve the world.
They have a different kind of superpower that all of us possess: the power to make a difference in the lives of others.
We’re not saying that everyone needs to contribute their lives to the poor. Your lives are busy enough doing homework, playing sports, making friends, seeking after your dreams. But we do think that you can live a more powerful life when you devote some of your time and energy to something much larger than yourself. Find an issue you are interested in and learn more. Volunteer or, if you can, contribute a little money to a cause. Whatever you do, don’t be a bystander. Get involved. You may have the opportunity to make your biggest difference when you’re older. But why not start now?
Our own experience working together on health, development, and energy the last twenty years has been one of the most rewarding parts of our lives. It has changed who we are and continues to fuel our optimism about how much the lives of the poorest people will improve in the years ahead.
24. What does the underlined part in Paragraph 2 refer to?
A. Your life style.
B. Your life value.
C. Your trouble in life.
D. Your life experience.
25. Why does the author say they are inspired every day?
A. They possess different kinds of superpowers.
B. They have got the power to change the world.
C. Some people around them are making the world better.
D. There are many powerful people in their life and work.
26. What does the author stress in Paragraph 5?
A. Learning more and contributing more to a cause.
B. Rising above self and acting to help others.
C. Working hard to get a bigger opportunity.
D. Trying your best to help the poor.
27. What can be inferred from the last paragraph?
A. The author believes the lives of the poorest will get better.
B. Much more progress will be made in the near future.
C. The work on health is the most valuable experience.
D. People’s efforts have been materially rewarded.  
C
In the depths of the French Guianese rainforest, there still remain unusual groups of indigenous(土著的) people. Surprisingly, these people live largely by their own laws and their own social customs. And yet, people in this area are in fact French citizens because it has been a colony(殖民地) of the French Republic since 1946. In theory, they should live by the French law is often ignored or unknown, thus making them into an interesting area of “lawlessness” in the world.
The lives of these people have finally been recorded thanks to the effects of a Frenchman form Paris called Gin. Gin spent five months in early 2015 exploring the most remote corners of this area, which sits on the edge of the Amazon rainforest, with half its population of only 250,000 living in its capital, Cayenne.
“I have a special love for the French Guianese people. I have worked there on and off for almost ten years,” says Gin. “I’ve been able to keep firm friendships with them. Thus I have been allowed to gain access to their living environment. I don’t see it as a lawless land. But rather I see it as an area of freedom.”
“I wanted to show the audience a photographic record touching upon the uncivilized life,” continues Gin. “I prefer to work in black and white, which allows me to show different specific worlds more clearly.”
His black-and-white pictures present a world almost lost in time. These pictures show people seemingly pushed into a world that they were unprepared for. These local citizens now have to balance their traditional self-supporting hunting lifestyle with the lifestyle offered by the modern French Republic, which brings with it not only necessary state welfare, but also alcoholism, betrayal and even suicide.  
28. Why does the author feel surprised about the indigenous people in French Guiana?
  A. They seldom follow the French law.
  B. They often ignore the Guianese law.
C. They are separated from the modern world.
  D. They are both Guianese and French citizens.
29. Gin introduces the special world of the indigenous Guianese as _________.
A. a tour guide
  B. a geographer
C. a film director
  D. a photographer
30. What is Gin’s attitude towards the lives of the indigenous Guianese?
A. Cautious.
  B. Doubtful.
C. Uninterested.
  D. Appreciative.
31. What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to?
A. The modern French lifestyle.
  B. The self-supporting hunting.
C. The uncivilized world.
  D. The French Republic.
D
A warm drink of milk before bed has long been the best choice for those wanting a good night’s sleep. But now a study has found it really does help people nod off—if it is milked from a cow at night.
  Researchers have discovered that “night milk” contains more melatonin(褪黑激素), which has been proven to help people feel sleepy and reduce anxiety.
  The study, by researchers from Seoul, South Korea, involved mice being fed with dried milk powder made from cows milked both during the day and at night.
  Those given night milk, which contained 10 times the amount of melatonin, were less active and less anxious than those fed with the milk collected during daytime, according to the study published in The Journal of Medicinal Food.
   Night milk quickened the start of sleep and caused the mice to sleep longer.
   While the effect of cows milk harvested at different time has not been tested on humans up to now, taking melatonin drugs has been suggested to those who are struggling to fall asleep at night.
   Previous studies have also indicated that milk can be excellent for helping sleep because of the calcium content, which helps people to relax.
  Milk is also sugar-free and additive-free with nutritionists recommending skimmed milk as the best choice before bed as it is the least fattening. The more fat you take in before bedtime, the greater burden you will put on your body at night.
32. According to the text, the mice fed with daytime milk_______.
     A. started sleep more easily
     B. were more anxious
     C. were less active
     D. woke up later
33. Which of the following is true of melatonin according to the text?
A.It’s been tested on mice for ten times.
B.It can make people more energetic.
C.It exists in milk in great amount.
D. It’s used in sleeping drugs.
34.What can be a suitable title for the text?
     A. Night Milk and Sleep
     B. Fat, Sugar and Health
     C. An Experiment on Mice
     D. Milk Drinking and Health
35. How does the author support the theme of the text?
     A. By giving examples.
     B. By stating arguments.
     C. By explaining statistical data.
     D. By providing research results.
第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Both men and women are living longer these days in industrialized countries. 36  In general, they can expect to live six or seven years more than men. One reason for this is biological.
One important biological factor that helps women live longer is the difference in hormones between men and women.   37  Between the ages of about 12 and 50, women produce hormones that are involved in fertility(生育能力). These hormones also have a positive effect on the heart and blood flow. In fact, women are less likely to have high blood pressure or to die from heart attacks.
38   They help the body defend itself against some kinds of infections. This means that women generally ger sick less often and less seriously than men. The common cold is a good example: women, on average, get fewer colds than men.
39    Scientists are still not exactly sure how influence aging, but they believe that they do. Some think that a woman’s body cells have a tendency(向) to age more slowly than a man’s. Others think that a man’s body cells have a tendency to age more quickly. 40  
A.However, women, on average, live longer.
B .The biological factor plays an important part.
C. Women are also helped by their female genes.
D. The female hormones also protect the body in another way.
E. Recent research seems to support both of these possibilities.
F. Therefore, women are more healthy than men and can live a better life.
G. Hormones are chemicals which are produced by the body to control various body functions.
三部分:英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节完形填空(共20小题;每小题1. 5分,满分30分)
阅读下面的短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
Lainey finished third grade. She had good grades and could read 41    grade level, but she did not like to read. On a family car trip, her Aunt Dede pulled out a copy of Harry Potter, as a surprise for her   42   . But Lainey took one look at it,    43  her eyes, and said, “Borrring!”
Aunt Dede, a teacher, had read the book to her students, and they loved it.   44   the youngest children in the class were    45  by the story. They   46   with great interest and then   47   joined in grand conversations about Harry`s adventures.
“How can you say it`s   48   ? Have you read it? ” asked Aunt Dede.
“No, it`s too long and it doesn`t have any   49  .” complained Lainey.
“Oh, that`s where you are    50  ;there are lots of pictures. Every page is full of pictures; you just have to read the words to    51   them. It`s like magic.”
“Nice try , Aunt Dede,”Lainey replied   52   from the back seat.
Another 53 was in order. “Well, if you don’t want to read it, give it54 .Maybe your mom would 55 hearing the story.” The book sailed through the air to Aunt Dede and she began to read it aloud. By the end of the first chapter,56 were coming from the back seat:“Please read a little57.
Lainey is an example of an  58reader. As shown here, Lainey can become 59 about reading when 60 with literature on topics that interest her, and when the people around her model involvement in the reading process.
41.A.withinB.onC.to  D. above
42.A.daughterB.nieceC. student D.friend
43.A.opendB.driedC.rolledD.shaded
44.A.Even  B.StillC. Just  D.Yet
45.A.surpriesdB.annoyed C. puzzled  D.attracted.
46.A.readB.toldC.listenedD.wrote
47.A.suspectedlyB.anxiouslyC.calmlyD.enthusiastically
48.A.amazingB.boringC.ridiculousD.conversations
49.A.picturesB.storiesC. adventures D.conversations
50.A.crazyB.foolish C. wrong D.different
51. A.seeB. matchC.showD.recognize
52.A.sourlyB.patientlyC. eagerly D.shyly
53.A.ideaB.tryC.beliefD.behavior
54.A.awayB.outC.in   D.back
55.A.enjoyB.admitC. mind D.finish
56.A.decisionsB. requests C.commentsD.promises
57.A.more clearly  B.longer  C. louder  D.more carefully
58.A. Unpleasant  B. Innocent  C.unwilling   D.independent 
59.A.astonished   B.worried  C. confused  D.excited
60.A. Presented   B. concerned C.disturbed   D.replaced
 
第II卷
第三部分:英语知识运用(共两节,满分45分)
第二节(共10小题每小题15分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。
The giant panda 61  (love) by people throughout the world.Chinese scientists 62  (recent) had a chance to study a wild female panda with a newborn baby.She was a very 63  (care)mother.For 25days,she never left her baby,not even to find something 64  (eat)!She would not let any other pandas come near.She licked the baby constantly to keep it clean.Any smell might attract natural 65  (enemy)that would try to eat the little comforting  pats.The mother held the baby in her front paws much the way a human does. 66  it cried,she rocked it back and forth and gave it little comforting pats,The mother continued to care for the young panda 67  more than two years.By that time,the panda no longer needed 68  (it)mother for food.However,it stayed with her and leaned about the ways of the forest.Then,after two and a half years,the mother 69  (drive)the young panda away.It was time for her to have a new baby,70  it was also time for the young panda to be independent.
第四部分写作(共两节,满分35分)
第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)
假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
          2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。 
It is Mother’s Day today.Though it’s a western festival, it’s popular in China now.
    Mom has a full-time job,so she has to do most of the houseworks.She is a great mother.Both Dad or I planned to do something on Mother’s Day.We get up early in the morning.Dad cleaned the house,and then went on shopping.When he came back,I found a bunch of flowers in her hand.I asked Mom to stay in the sitting room and I cooked in kitchen.The dishes what I cooked were Mom’s favoritiest.At dinner,we said to her,“Happy Mother’s Day!”Mom was grateful and moving.
第二节书面表达(满分25分)
第二节书面表达(满分25分)
某中学生英文报正举办“The Season I Like Best”的征文活动。请用英文写一篇短文投稿,内容包括:
1. 你最喜欢的季节;
2. 你喜欢该季节的两条理由(如:气候、景色、活动、感受……)。
注意:
1. 词数100左右;
2. 题目已为你写好;
3. 行文连贯,语篇完整;
4. 文中不得透露个人真实信息。
 
 
 
 
 
 
 
 
2016年普通高等学校全国统一考试英语(四川卷)
参考答案
I(选择题满分100分)
第一部分听力(1—20小题,每小题1.5分,满分30分)
1. B     2. C     3.A    4.C     5.B      6.A     7.C      8.A      9.B      10. C
11. B   12. A    13.C    14.A    15.C     16.B     17.A     18.C    19.A     20. B
第二部分阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(21—35小题,每小题2分,满分30分)
21. C    22. C   23.B     24.B     25.C    26.B    27.A   28.A    29.D     30. D
31. A     32. B   33.D     34.A     35. D
第二节(36—40小题,每小题2分,满分10分)
36. A    37. G    38.D    39.C    40. E
第三部分英语知识运用(共两节,满分45分)
第一节完形填空(41—60小题,每小题1.5分,满分30分)
41. D   42. B    43.C    44.A    45.D    46.C    47.D     48.B    49.A     50. C
51. A   52. A    53.B    54.D    55.A     56.B     57.C     58.C    59.D     60.A
第II卷(非选择题 满分50分)
第二节 语法填空(6170小题,每小题1.5分,满分15分)
61. is loved 62. Recently63. caring/careful  64. to eat  65. enemies
66. When/If  67. for  68. its  69. drove  70. and
\
内容来自 29salon网:/show-7676-367265-1.html
用手机学英语,请加29salon
微信公众号:tingclass123
用户搜索

疯狂英语 英语语法 新概念英语 走遍美国 四级听力 英语音标 29salon 发音 美语 四级 新东方 七年级 赖世雄 zero是什么意思

订阅每日学英语:

  • 频道推荐
  • |
  • 全站推荐
  • 广播听力
  • |
  • 推荐下载
  • 网站推荐